1. Festa Brasiliera

16.10.2013 22:41

V neděli 22. 9. 2013 se konala 1. Festa Brazileira v muzeu vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově. Této akce se zúčastnilo také několik členů spolku historie Mimoně a okolí , kteří s muzeem spolupracují a využívají ho k setkávání rodáků, potomků obyvatel zaniklých vesnic a ostatních, kteří se o zaniklé vesnice zajímají. Jak bylo na pozvánce napsáno, opravdu byl z Prahy vypraven malý autobus, který přivezl hosty na toto setkání, převážně Brazilců a lidí s Brazílií nějakým způsobem spojených. Mezi nimi byl i Brazilský kněz Anselmo Ulbrich, který má farnost v Brně.

 Dále přijelo mnoho lidí svými auty. Mezi přítomnými z Ralska byl starosta pan Miroslav Králík, zastupitelé města Ralska pan Bilický a pan Král.    Po velmi srdečném přivítání všech příchozích jsme přešli do kaple sv. Floriána, kde sloužil mši již zmiňovaný kněz Anselmo Ulbrich. Po, jak jsem minule psal o našich nepodařených – zkažených oslavách, Horních vsí knězem Vladimírem, jsme ke mši přistupovali v jistých obavách. Jaké však bylo naše nadšení ze mše se nedá popsat. Tak krásná slova jsme dlouho neslyšeli a jak řekl pan  Pobuda , mše byla „kamarádská“. Několikrát v kapli zazněl smích, no prostě i pro ateistu to musel být zážitek! Mše byla proložena krásným zpěvem zpěváků z Osečné.

Po návratu do muzea se povídalo o Brazílii. Po několika poutavých přednáškách pan Vladimír Hamáček vyprávěl, jak našel potomky svých předků, kteří se kdysi do Brazílie vystěhovali a jak se postupně všichni navštěvují. Vyprávěl, jak prožil návštěvu Brazílie, o tamních obyvatelích, přírodě, karnevalu. Dále vzpomínal na pátrání po vystěhovaných předcích do Brazílie řiditel muzea Petr Polakovič.  A také kněz Ulbrich vyprávěl, jak také pátrá, ale obráceně, po svých předcích zde v Česku. Již se dopátral, že jeho předci pocházeli ze Smržovky u Tanvaldu. Teď se snaží dopátrat jejich potomků. Vyprávěl o Brazílii, o jeho začátcích zde v Česku. Pamatuji si jeho slova: Brazilci jsou budovatelé  vy jste uživatelé.

V průběhu povídání se podávalo občerstvení, jak brazilské tak české, hrál brazilský profesionální  hudebník na kytaru,  opravdu nádherné setkání, nádherný den. A znovu musím vzpomenout na překrásnou, lidskou, „kamarádskou“  mši. 

 

V průběhu dne jsme ale nezapomněli na náš spolek historie Mimoně a okolí a pozvali jsme kněze Ulbricha na naše každoroční Betlémské světlo. Máme naději, že na Betlémské světlo přijede. Také zpěváci z Osečné nevyloučili možnost své účasti.

A toto vše i kdy Betlémské světlo v kapličce v Náhlově bude, najdete na našich stránkách www.historiemimone.cz