2011 Příběh legionáře

31.01.2012 09:11

Dostala jsem od spisovatele Jana Řehounka, pozvání na křest knížky o legionáři Rudolfu Sergeji Řehounkovi, který také žil a zemřel v Mimoni. Dne 5.3.2011 jsme se vydali s několika členy našeho společenství do Nymburka.

Křest knihy probíhal v prostorách Vlastivědného muzea v Nymburce, za přítomnosti zástupců města, obce legionářské, zástupců ShMRao, občanů Mimoně Lehmanových a Junkovi, kteří jsou zároveň příbuznými hrdiny i autora knihy pana Jana Řehounka.
Sám autor nám přiblížil vznik knihy, zavzpomínal na dětství, kdy na prázdninách u svého dědy měl možnost potkávat jeho bratra, R.S.Řehounka, který si přepisoval své poznámky. Poslouchal vyprávění o legionářích o jejich strastech… v zavšivené košili… se šrapnelem v těle, který nakonec musel objet a obeplout celou zeměkouli, aby se vůbec mohl vrátit domů.
Pak nadešla doba, kdy se o legionářích z ideologických důvodů nemluvilo, a zápisky upadly v zapomnění. Po několika letech se však našla krabice plná zápisků a tak se autor rozhodl vydat knihu pamětí – neboť poselství těchto textů je stále aktuální!
Pan Jan Řehounek nám přečetl krátký úryvek, následovala beseda a po malém rautu, podpisová akce knihy - Příběh legionáře. Měli jsme možnost si prohlédnout muzeum, které je z části věnováno Bohumilu Hrabalovi, pokračovali jsme do židovské synagogy, kde jsou umístěny další zajímavé expozice města a velká nástěnná luneta od A.Muchy, historie židovské obce a překrásné železniční muzeum.
Byl to velice příjemně strávený sobotní den.

Lenka Špačková

P.S. Pani Špačková to sice ve svém článku nepřiznala, ale i ona má svůj podíl na této knize. Byla totiž oslovena panem Janem Řehounkem, jako předsedkyně našeho společenství, zda bychom nebyli schopni o panu R.S.Řehounkovi zjistit datum jeho úmrtí. Pani Špačková tuto informaci nejenže sehnala, ale navíc zjistila, že pan R.S.Řehounek bydlel ve stejné ulici, jako ona sama. Však se jí také, mezi jinými, dostalo poděkování spisovatele pana Jana Řehounka přímo v jeho knize.

Slawiboj z Wartenberka