Betlémské světlo v Náhlově

23.12.2012 18:47

Motto letošního Betlémského světla zní:
„Bůh viděl, že všechno, co učinil, je velmi dobré…“ (Gen 1, 31)

 

Poslední naší letošní akcí bylo Betlémské světlo v Náhlově dne 22.12.2012.

Brněnští skauti ho dovezli z Vídně a za spolupráce dalších skautů bylo vlaky rozváženo po celé vlasti. Aby doputovalo až do „zapadlé“ vesničky Náhlov, musel ho vyzvednout Ing. Polakovič v Mladé Boleslavi dne 22.12 v 10.33 a pak už následoval, jistě nelehký převoz do místa určení.

Letošní cesta do Náhlova byla hodně náročná a to vzhledem k počasí, kdy během několika hodin napadlo větší množství sněhu.

Těch co si chtěli vychutnat tu pravou atmosféru zasněžené přírody a nedali se odradit nepřízní počasí se sešlo v muzeu na 35. Na dveřích muzea nechyběl Zvon splněných přání, každý využil možnosti si něco přát, někteří neskromní zvonili i vícekrát. V příjemě vytopeném muzeu, za hudebního doprovodu pana Nevyhoštěného, jsme si zazpívali pár koled, pojedli vánoční cukroví, káva a teplý čaj přišel k chuti.

Po tradičním společném focení jsme se všichni odebrali do kapličky, kde už na nás čekal odborně postavený hliněný Betlém. Odborně rozestavený paní Němcovou. Vyzdobená kaplička, zapálené svíčky. Každý si připálil do přinesených svícnů, lampiček, lucerniček.

A v muzeu se pokračovalo ve zpívání koled, povídání, vyprávění. Zaznělo i jedno moudro, o které se s Vámi podělím. Neumím mluvit, neumím se modlit a nemám čas. Tak zapálím svíčku a dám kousek dobra ze svého srdce a sebe.

Jsme rádi, že jsme založili tuto již tradici, kdy se sejdou lidé v před vánočním čase ke zklidnění a rozjímání. Děkujeme všem kteří se zůčastnili

Letošní Betlémské světlo doputovalo díky nám i do kostela sv. Petra a Pavla v Mimoni.

 

- Zapsala Lenka Špačková -

fotografie jsou k dispozici ve webovém albu.