Betlémské světlo

18.01.2015 18:27

Již po sedmé jsme v Náhlově měli možnost si zapálit a odnést domů světlo z Betléma. Vzpomínám na první Betlémské světlo, kdy nás okolo stolu v muzeu sedělo asi sedm. Bylo první a nezapomenutelné. Každým rokem pak přicházelo víc a víc lidí a dnes to je již velmi důstojné předvánoční setkání. Tentokrát už nás ale bylo 55

 Členové Spolku historie Mimoňska nosí na tato setkání různé dobroty, vánoční cukroví, a tak při brazilské kávě je posezení příjemné. Zvláště po návratu z kapličky do tepla muzea, které bylo provoněno nejenom svařáčkem.
V kapličce jako každoročně svítilo Betlémské světlo, které i tentokrát přivezl ing.Polakovič z Mladé Boleslavi. U hliněného Betléma zpívala Canzonetta z Osečné a v poklidné atmosféře jsme se mohli zamýšlet, jak nám ten rok rychle utekl a opět jedna, již sedmá, fotografie všech zúčastněných, nemohla chybět.
Při letošním setkání u Betlémského světla byla také vybrána z pěti návrhů vlajka zaniklých vesnic – Horních vsí. Vítěznou autorkou je paní Jana Havlíková. Pak jsme si poslechli povídání Šárky Krousové o její cestě do Izraele, do Betléma. Celým večerem nás provázel svým vtipným moderováním pan ing.Petr Polakovič. V Náhlově jsme prožili opět jeden krásný, pohodový večer.  
V předvánočním odpoledni a podvečeru bylo příjemných zážitků mnoho. Přišlo několik hostů, o kterých by se slušelo zmínit, byl to večer zážitků, povídání, seznamování. Ale protože nechci psát reportáž z večera, budete, pokud budete chtít, muset příští rok na Betlémské světlo přijet a sami si ten večer prožít.  Těšíme se již teď na příští Betlémské světlo v Náhlově.

                                                                                                                   - J.Dvořák -