František de Paula Hartig

13.01.2018 19:17

Jeden z majitelů mimoňského panství František de Paula Antonín Hartig (29. 8. 1758 Praha - 1. 5. 1797 Dresden), který byl zřejmě nejslavnější postavou rodu Hartigů. Byl to diplomat, politik, spisovatel, vědec, mj. prezident České královské společnosti nauk.

Rod hrabat Hartigů pochází ze Slezska, přímá linie počíná od Martina Hartiga v Eichmannsdorfu. A svůj šlechtický diplom vlastní od března roku 1524.

Od roku 1725 je Mimoň v rukou hrabat Hartigů, kdy se oženil hrabě Ludvík Hartig, pán Stráže pod Ralskem s Marií Terezií, dcerou Jána Marka Putze z Adlersthurnu, španělského původu, neteř Ignáce Dominika Putze, majitele Mimoně.

Dále Mimoň patřila Adamu Hartigovi, po něm Františku de Paul Hartigovi, synovi Adama Hartiga a české šlechtičny Marie Terezie Krakowské z Kolowrat.
Manželkou hraběte Františka byla hraběnka Eleonora z Coloredo Mansfeldů. Hrabě byl členem České královské učené společnosti v Praze. Žil ve velmi přátelském poměru s městem Mimoní.
Hrabě František de Paula Hartig zemřel 1. května 1797 v Praze a byl převezen do Stráže pod Ralskem a tam pochován. Jeho manželka Eleonora zemřela roku 1818 a je pochována také ve Stráži pod Ralskem.

Na tomto dosti slavném obraze je hrabě se svou kojnou Eleonorou.