Hvězdov, Ploučnice, Nový Dvůr

13.05.2015 06:54

V sobotu 21. 3. 2015 jsme v letošním roce zahájili seriál vycházek do zaniklých vesnic. Tentokrát to byl avizovaný Hvězdov, Ploužnice a Nový dvůr. Ze strany od Hradiště a Osečné jsme se sešli v Náhlově , kde jsme si dali brazilskou kávu a poté vyrazili k Hvězdovu. Tam již u restaurace Blízalka čekali přátelé ze strany od Mimoně. Najednou nás (trochu přeháním) bylo plné parkoviště. Nálada příjemná, přátelská, vítání, povídání. A k tomu tak nádherné počasí. Bylo milým potěšením, že hlavním průvodcem byl pamětník pan Pobuda ale také paní Havlíková nám o Hvězdově mnohé řekla. Po cestě od Blízalky kolem rybníku, po ploužnické straně, nám pan Pobuda ukazoval, kde všude stály domy. Kde kdo bydlel, kde byly živnosti. Asi v polovině cesty jsme zastavili v místě, kde stával Pobudův mlýn a pan Pobuda nám vyprávěl o životě zde po válce, o vztazích lidí a osudech jeho rodiny. Při cestě Hvězdovem zpět k Blízalce nám ukazoval, kde byla první a další hospody, kde byla ozdravovna, kde škola.

Na závěr byla na terase restaurace Blízalka káva, pak loučení a těšění na příští vycházku v měsíci dubnu do Svébořic. Opět bude sraz přátel od Hradiště a Osečné v Náhlově, přece si nenecháme ujít brazilskou kávu, pak odjezd do Svébořic a přátelé od Mimoně přijedou přímo do Svébořic.

Takže 25.4  nashledanou- Jarda Dvořák

Než však bude další vycházka,tak vás zveme na Valnou hromadu Spolku historie Mimoně-jako vždy první čtvrtek v měsíci 2.4-v 16.30 v klubu seniorů.

Další neméně významnou akcí bude výstava v muzeu,kterou pořádá Spolek historie Mimoně s názvem Poklady nejenom z půdy.Začátek 12.4-ve 14 hodin.Kdo je naladěn na stejnou vlnu a nic starého mu není cizí-přijďte se podívat

Spolek historie Mimoně-www.historiemimone.cz