Jak to vlastně je?

10.01.2014 20:52

Všechno je jinak. Tak by se dalo nazvat pojmenování lokalit v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Dlouho jsem to nechápal, dlouho jsem zmateným lidem zajímajícím se o tuto lokalitu vysvětloval, že to je jinak. Až jsem po létech napsal panu Bilickému , který mi vše ochotně a dopodrobna vysvětlil. Nebudu zde vysvětlovat, jak k tak zmatečnému pojmenování míst došlo, jen upozorňuji, že to nebylo vinou MÚ Ralsko.

Tak , Horní Krupá. Zaniklá vesnice, která byla asi 1 km napravo od silnice vedoucí přes les od Dolní Krupé do Kuřívod , takřka souběžně s ní. Vesnice, která měla svou historii, svůj život a také význačného rodáka, psychiatra Benjamina Čumpelíka, který založil v Praze a později v Kosmonosích psychiatrickou léčebnu. A který , jako první popsal delirium tremens. Tak to byla Horní Krupá. A najednou čtu, že se tam prodávají pozemky, že tam žijí lidé. Zanedlouho jsem pochopil, že takto je pojmenována poslední část obce Dolní Krupá, která již leží na území okresu Česká Lípa a tedy je součástí města Ralska. Neznalci z řad úředníků ministerstva v letech minulých této části dali nesmyslně název Horní Krupá. Kdyby alespoň Hoření Krupá. Nebo Dolení (nebo jiná) Jezová, protože s bývalou vesnicí Jezová tato lokalita těsně sousedí.

Jezová. Zaniklá vesnice, která se táhne opět takřka souběžně se silnicí z Dolní Krupé do Kuřívod po straně levé asi také 1 km od ní. Začínala kousek od dnešní „Horní Krupé“ a táhla se až skoro ke Kuřívodům.  Opět vesnice s historií. Ale najednou máme pod tímto názvem také „utečenecký tábor Jezová“, který ale leží až skoro u Bělé pod Bezdězem a je také na jejím katastru  v okrese Mladá Boleslav a je od bývalé vesnice Jezová vzdálen několik kilometrů. Opět úředníci zaperlili.

Další nepřesnost je označení cedulemi za bývalou vesnicí Svébořice, směrem na Mimoň.

Cedule. Již před několika lety jsem na MÚ navrhoval, aby bývalé vesnice byly označeny cedulemi. Začátek, konec. Tak jak to je u vesnic živých. Návštěvníci by se orientovali ale hlavně sloužilo by to k bezpečnosti cyklistů a turistů. V případě nehody, na kole ale i jiné , by účastník mohl přesně určit místo, kde se nachází. Jednoduché, že? Ale dodnes to není. Tenkrát mi bylo řečeno: Máme jiné starosti, na tohle nemáme čas. I když i tomu rozumím, chápu ale teď i doufám, že snad cedule budou.

Všude se dělají chyby, nikde není vše, jak by mohlo být, vždy někdo něco zkazí. Bude vůle tady něco napravit?

 

- SHMRO -