Oslavy 123 let od založení firmy Achilles Schneider & Co. v Horní Polici

14.10.2017 18:33

Před 123 lety, 16. května 1894 vznikla v Žandově firma na výrobu velocipédů, později i motocyklů, v Horní Polici to bylo o dva roky později, jako filiálka, to když prakticky téměř ruční výroba v Žandově už přestala stačit poptávce.
 
Od založení filiálky v Horní Polici se rozjela opravdová tovární výroba jízdních kol, od roku 1904 se k produkci přidaly i motocykly. Po druhé světové válce už firma bohužel neměla dlouhého trvání a stát jí v roce 1953 zrušil.
 
Firma však opět prožívá novodobou obnovu a pod značkou Achilles si dnes můžete koupit elektrokola. V Horní Polici už sice nesídlí, ale slavné prvorepublikové časy zde připomíná Minimuzeum Achilles, kam se také v sobotu 9. září vydali i zástupci Spolku historie Mimoně, aby svou troškou do mlýna navodili retro atmosféru při oslavách 123 výročí založení firmy.
 
Krásné počasí, příjemné prostředí a perfektně vyvedená expozice v Minimuzeu zde připoměla nejen léta třicátá, ale i padesátá a šedesátá. A co víc, téměř na závěr přijely nádherné kousky na čtyřech kolech z Veteran Car Clubu Ústí nad Labem.
 
Krásný a příjemně strávený den.
Děkujeme
 
Odkaz na fotografie:
 

- SHM -