Vánoční posezení 2011

30.01.2012 15:32

 

 

A zavonělo cukroví.

V tomto krásném,adventním,předvánočním čase uspořádalo Společenství historie Mimoně,Ralska a okolí 8.12.2011 v Městském muzeu pro širokou veřejnost a svoje členy setkání s promítáním dobových,historických snímků ze soukromých sbírek členů společenství.

V příjemně vyhřátých,útulných prostorách muzea se sešlo kolem padesáti zájemců o historii.

Hned v úvodu nás všechny přivítaly a hezký večer popřály p.Śpačková Lenka s p.Suchomelovou Blaženou..a už se začalo hrát a zpívat.Pod zkušeným dohledem učitelek z Umělecké školy V.Snítila v-p.Krchňákovou a Laiblovou zazněl akordeon.flétničky,saxofon,bubínky azvonkohry,Poslouchali jsme hlavně koledy,některé méně známé a nově nacvičné-i Zpěvandulky sklidily zasloužený potlesk.

S trochou napětí se čekalo na vystoupení p.Honse. Ten hned v úvodu vzpomenul významné rodáky..a začalo se promítat.V tu chvíli si užívali hlavně pamětníci.Poznávali jednotlivé objekty a hodně diskutovali nad promítanými snímky.Bylo hezké vidět reakci jedné ženy,která se na fotografii ještě z I.obecné školy poznala,jako holčička svelkýma očima a vyčesaným kohoutemU srdce nás zabolelo nad snímky z vybombardovaných domů z konceII.světové války.Zajímavé obrázky byly k vidění z velkých povodních,které sužovaly Mimoň ještě před regulací toku Ploučnice a Pannenského potoka.

Čas pěkně plynul a aby nám bylo opravdu dobře,jako doma v pokojíčku-mohli všichni přítomní ochutnat připravené vzorky cukroví,osvěžit kávou,čajem.

Co říci závěrem?Inu,bylo to hezké,milé setkání s minulostí.Děkujeme upřímně všem,kteří se na přípravách této akce podíleli.Krom zmiňovaných  sl.Lence Proboštové,která se také svým milým přístupem zasloužila o zdárný průběh akce.A Vy ostatní?určitě příště přijďte mezi nás.

Do té doby buďte všichni hodně zdraví,prožijte krásnou dobu vánoční a žijte v novém roce požehnané,láskou naplněné dny.

Vaše M.Němcová-členka SHMRaO