Vycházka do zaniklých vesnic

22.04.2017 19:39

Jako každý rok, tak i letos připravil Spolek historie Mimoňska vycházku do zaniklých vesnic. Původně jsme se měli jít podívat na Krupský dvůr a do Horní Krupé, ale protože v zájmu klidu pro zvěř, je omezen do konce dubna vstup do obory, zvolili jsme trasu mimo oboru a to byla Jezová a Kuřívody.  Sešli jsme se v 10 hodin před MÚ Ralsko a vyrazili do Jezové. Po projetí části Jezové jsme zastavili na křižovatce a povídali o historii, prohlíželi dobové fotky a udělali společné foto. Pak jsme vyjeli směrem na silnici Kuřívody, Bělá. Při výjezdu na silnici jsme si povšimli místa, kde stála hájovna Vejčín. V Kuřívodech jsme projeli kolem bývalého hřbitova, který připomínají jen vzrostlé stromy a terasovitý terén.

V Informačním centru na nás čekala paní Koníčková, která nám poskytla azyl, zkřehlým nabídla kávu, čaj. Velmi ochotně se o nás postarala, za což ji všichni velmi děkujeme. Promluvili jsme o Kuřívodech o významných osobnostech, o zámku, Kunhutě, kostelu sv. Havla s významnými freskami, také jsme zmínili Rakousko-Pruskou císařskou bitvu v r. 1866. Vzhled města a jeho ráz se zásadně změnil. Roubené a hrázděné domy byly jedinečnou ukázkou lidové architektury, jejich zničení je nenahraditelná ztráta pro region. Z 226 domů zbylo původních jen 16. Prohlédli jsme si dobové fotky, mapy.
Došlo na promítnutí dokumentu o současném stavu zámku Kuřívody. Po shlédnutí jsme se všichni shodli, že uvnitř je vlastně sběrný dvůr. Jaká škoda, že zámek nezůstal v majetku města.
Tak to byla vycházka 22. 4. 2017. Další bude, budeme se snažit, na Krupský dvůr a Horní Krupou. Termín a případné změny budou včas na našich stránkách uvedeny.  
 

Jaroslav Dvořák a Lenka Špačková