1. Setkání historických kočárků a jízdních kol v Mimoni

13.05.2018 12:07

Krásný nevšední zážitek připravili organizátoři prvního, bez nadsázky nevšedního setkání historických retro kočárků a jízdních kol.

Náměstí v Mimoni zaplavily kočárky všech možných značek, rozměrů a typů, své místo měla i historická kola firmy Achilles z Horní police a historická kola Dalecký. Registrace účastníků zabrala celé dopoledne, účastníků bylo tolik, že registrace musela pokračovat ještě po spanilé jízdě městem Mírovou a Malou ulicí.

Své místo měly i kočárky zahraniční, za všechny lze jmenovat značku Silver Cross, tento model v provedení Heritage, časově zapadající do 60 - 70 let minulého století. Jistě není bez zajímavosti, že značku Silver Cross používala i britská královská rodina. A pokud by jste po takovém úžasném a opravdu nepřehlédnutelném kočárku zatoužili, není vůbec potřeba tuhle nádheru shánět až v Anglii, stačí zajet do Děčína, kde lze takový kočárek koupit i s plymem, zavinovačkou, peřinkou... Vše ruční práce.

 

Samozřejmě nesměly chybět klasické trojkombinace od mělnické Liberty, proutěné a perfektně odpružené kočárky z 50 let, sedačky z let třicátých a opravdová rarita, tento kočárek z roku 1890 s dřevěnými loukotěmi. Jeho kola po dlažbě sice pořádně klapala, ale "kostitřas" to rozhodně nebyl. Co chybělo na kolech, dohnal odpružený rám.

 

Na řadu přišla také prezentace historických jízdních kol firmy Achilles z Horní Police, mimochodem znovu obnovené firmy, která v současné době vyrábí elektrokola, a historických kol Dalecký. K vidění byly dnes už unikáty od výrobce kol Josefa Procházky z Bezna u Mladé Boleslavi, kde se v letech 1924 - 1947 vyráběla cestovní dámská a pánská kola.

Na srazu retro kočárků a jízdních kol byla zastoupena spousta měst, od Krupky u Teplic v Čechách, přes Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice, Prahu, Bělou pod Bezdězem, Hrádek nad Nisou, Turnov, Pardubice až po Břeclav. Ale také třeba z Rynoltic, Grunova a samozřejmě místní Mimoňáci. Na srazu zazněl i podtext Dne matek, symbolicky prezentovaný květinami v kočárcích, které rozdal starosta města Mimoně pan František Kaiser.

Na závěr se hodnotilo všech 98 zúčastněných registrovaných kočárků a byli vybráni vítězové v kategoriích hluboký kočárek, sedačka, dětský kočárek, nejstarší kočárek, nejvzdálenější účastník a cena poroty.

Poděkování patří zejména Lence Špačkové, Blaženě Suchomelové, Monice Janecké a celému realizačnímu týmu Spolku historie Mimoňska i mimo něj a v neposlední řadě starostovi Mimoně panu Františku Kaiserovi a městu Mimoň, které umožnilo tuto akci uskutečnit.

 

- Jaromír Mayer -