2. Setkání historických kočárků a jízdních kol v Mimoni

20.05.2019 13:51

Druhé setkání historických a retro kočárků přineslo další zajímavosti. Opět nechyběli hosté ze všech koutů republiky. Přijeli z Jiřetína pod Jedlovou, Hradce Králové, Odolené Vody a z Pardubic. Mimoňské náměstí navzdory pošmournému počasí obsadilo celkem 72 kočárků opravdových (hlubokých a sedaček) plus 8 kočárků dětských. Pro srovnání, pořadatelka, paní Špačková má doma kočárků rovnou stovku (64 hlubokých a sedaček a 40 dětských) a určitě to není počet konečný.

Pro zvýšení autenticity se v historických kočárcích někdy vozí mimina vlastní nebo kamarádek, ale častěji vidíme nejrůznější panny a letos se v kočárcích vozili i tzv. Reborni, hyperrealisticky vyhlížejících panenek, jejichž móda vypukla zhruba před deseti lety v roce 2009 a cena takové panenky začíná na deseti tisících korunách. Výrobou se zabývají specialistky rebornistky, každá má svůj rukopis a každá panenka je uměleckým originálem."

Na takovouto slavnostní akci je třeba se vhodně obléct, proto tato setkání probíhají i v dobovém oblečení.

Letošní akce se také zúčastnila Dámská jízda z Obroku, jejich úkolem bylo uzavřít průvod.

Průvod kočárků vyráží na spanilou jízdu v čele s kočárem pana Vorlíčka, majitele mimoňského hřebčína.

Zdaleka ne všichni aktivní účastníci průvodu jsou sběratelé. Řada z nich si kočárek půjčila pro potěšení, a aby nasála atmosféru.

Na závěr je dobré připomenout, že letošní 2. setkání historických kočárků si vzalo za své i město Mimoň a že tato akce není jedinou velkou akcí Spolku historie Mimoňska. Největší jsou Oslavy Horních vsí v Náhlově, připomínka zaniklých vesnic, kterých bývalo jednadvacet.

- zdroj: Genus.cz

Kompletní nezkrácená zajímavá reportáž, včetně fotogalerie k přečtení zde. -