3. Setkání historických kočárků

13.09.2020 08:31

Třetí ročník setkání historických a retro kočárků

 

12. 9. 2020 se konalo odložené setkání historických a retro kočárků , které se mělo původně konat 9. 5., ale kvůli známým okolnostem nám to nebylo umožněno.

Na náměstí 1.máje se za krásného, slunečného, bezchybného počasí se sjely kočárky z celé republiky.

Brno, Znojmo, Konstantinovy lázně, Děčín, Praha. Dámy i páni v kloboucích, někteří v dobovém oblečení .Ve vyzdobených kočárech krásné panenky, nebo reborny, ale i živá miminka.

Každý účastník, který se zaregistroval, dostal přidělené číslo a jako přivítáni kytičku od starosty města p. Krále.

Letošní ročník byl výjimečný. Pozvali jsme Agenturu Dobrý den Pelhřimov, protože jsme se chtěli pokusit o vytvoření rekordu v počtu kočárků na jednom místě, a tak se zapsat do České knihy rekordů. Po předchozí domluvě přijel prezident této agentury p. Miroslav Marek, který dohlížel na registraci kočárků. Aby kočárek mohl být zapsán do „rekordu“ musel být vyroben do r.1990.

Spanilá jízda kočárku se vydala na svoji pouť v 11. 15 hod. a zcela zaplnila ulici Mírovou. Ulicí Malou se vracela. Na náměstí jsme pak s kočárky vytvořili kolem vánočního stromu velké kolo, které bylo p. Vrbou a jeho dronem snímáno z výšky. Tento, a i jiné záběry ze spanilé jízdy byly použity redaktorem Berkou z TV NOVA a příspěvek byl ten den ve večerních zprávách.

Kočárky vystavené na náměstí vyvolávaly ve většině přihlížejících nadšení a vzpomínky na dětství, maminkovství.

Před vyhodnocením nejhezčích kočárků bylo p. Markem vyhlášeno, že rekord padl a počtem 111 bude zapsaný v knize rekordů. Sčítání kočárků bylo ukončeno před spanilou jízdou, ale po ní se ještě zaregistrovalo 19 kočárků, které se bohužel už do rekordu nemohly započítat.

Po předání cen a rozdání památečních odznaků, část dam odjela korzovat do městského parku, kde probíhala Zámecká slavnost a část se jich vydala do Retro muzea.

Po celou dobu akce měli účastníci možnost občerstvení, ale i zakoupení deček, a oblečení na miminka. Akce byla zakončena kolem jedné hodiny a ohlasy na její konání jsou jen a jen kladné.

Všem, kteří se zúčastnili, ale i všem přihlížejícím děkujeme.

Za Spolek historie Mimoňska Lenka Špačková