Genmjr. Antonín Sochor

20.10.2018 11:32

(16. července 1914 Lohberg - 16. srpna 1950 Jablonné v Podještědí)

V sobotu 20. 10. uspořádal Spolek historie Mimoňska  letošní předposlední vycházku po zaniklých vesnicích Ralska. Tentokrát však věnovanou generálmajoru Antonínu Sochorovi, který v prostoru VVP Ralsko za dosud nevyjasněných příčin zemřel. Součástí vycházky byl výstup na Stohánek a na zpáteční cestě zastavení na místě dvoru Medný. 
Sešli jsme se v muzeu v Náhlově, popili pravou brazilskou kávu a vydali se k pomníku Antonína Sochora, kde jsme si připomněli vzpomínky pamětníků a historiků. Antonín Sochor se jako člen 1. Čsl. samostatného polního praporu účastnil bojů o Sokolovo, kde byl raněn. Při jednom zranění mu z těla lékaři odstranili 218 střepin. Prošel bojem na Dukle. Po válce pomáhal vycvičit izraelské vojáky Hagany, kteří bránili svůj stát. Další jeho působení je podrobně popsáno v mnoha publikacích.
Výstup na Stohánek podstoupila většina účastníků vycházky, jen dva výstup vzdali a hlídali u vstupu na Stohánek. Medný byl poslední zastávkou, kde jsme oživili vzpomínky pamětníků a prošli se kolem dvora. Zpět do Náhlova na ještě jednu kávu, povídání o historii a příprava na letošní vycházku poslední, která bude mít začátek v sobotu 10. 11. V 9,30 hodin v Kuřívodech. Na programu bude návštěva míst rodaček Židlova, paní Sedlákové a Jablonečku, paní Musílkové. Krátce na ně vzpomeneme a dojedeme do Náhlova, kde bude probrána historie této vsi a promítání historie našeho spolku.
Všichni jste zváni na nenáročnou vycházku (auty) a na dobrou braziskou kávu.