Jak Mimoň ke kočárkům přišla

15.12.2020 08:12

Rozhovor se zakladatelkou setkávání historických a retro kočárků v Mimoni

a předsedkyní Spolku historie Mimoňska,

Lenkou Špačkovou.

Ohlédnutí za kočárky

 

Odkud se vzala myšlenka pořádat srazy historických kočárků u nás v Mimoni a byla to inspirace, nebo originální nápad.

V roce 2016 bylo setkání historických kočárků jenom ve středních Čechách v Kralupech nad Vltavou, kde v tu dobu probíhal již třetí ročník, a na jižní Moravě v Lednici, kde tenkrát se srazy historických kočárků prvním ročníkem teprve začínali.

Svého úplně prvního srazu, kterého jsem se zúčastnila, to byl sraz historických kočárků právě v Kralupech nad Vltavou, a bylo to v již zmíněném roce 2016. Tam jsem si řekla, že bych mohla něco takového uspořádat i u nás a určitě lépe. A protože jsem ve svém okolí znala pár sběratelek, řekla jsem si proč ne, že by mohlo být fajn se sejit.

To je vlastně i odpověď na otázku, jestli to byl můj originální nápad, nebo inspirace odněkud. Byla to inspirace a výzva, jak takové setkání nejen přivést k nám do Mimoně, ale jak to celé posunout o stupínek výš, na lepší úroveň.

Sbírání a renovace kočárků se datuje od roku 2010?

První kočár byl opravdu v roce 2010, ale zavinovačky, deky, chrastítka a různé věci jsem měla schované po svých dětech, a také jsem dostala pár věcí od kamarádek, známých a sousedů, kteří věděli, že to sbírám.

Spolupráce s agenturou Dobrý den vynesla Mimoni zápis v České knize rekordů. Může to pomoci naše město zviditelnit, zatraktivnit?

Agentura Dobrý den Pelhřimov, to byla velká výzva. Od mého prvního srazu kočárků, kterého jsem se zúčastnila v roce 2016 se s nimi roztrhl pytel a v průměru každý měsíc se koná nějaké setkání. V létě pomalu každý víkend. A protože jsou na Facebooku skupinky retro kočárků, nebyl zase takový problém přemluvit děvčata – kolegyně k podpoře rekordu. A přijely opravdu z celé republiky. Tato akce nebyla zadarmo, na uhrazení poplatku 10 000,- Kč se podíleli i mimoňští podnikatelé, a tak kolegyně sběratelky přiznávají, že zapsaný námi utvořený rekord nám asi dlouho zůstane. Myslím, že akce se opravdu vydařila, zviditelnila se práce Spolku historie Mimoňska i samotného města Mimoň.

A názor na spolupráci s ostatními lidmi. Je o tuto akci velký zájem, nebo se k ní lidé staví spíš rezervovaně. 

Spolupráce s lidmi? Kamarádky, ženy z Mimoně se zapojily do utvoření rekordu. Ale vlastně i předešlé ročníky jsem neměla problém s nějakým velkým přemlouváním. Měla jsem velkou podporu ve vedení města, v odboru kultury i v současné Kultuře Mimoň. Byli mi velice nápomocni a velkou oporou. Také jsem měla "kliku" na skvělý výběr spoluorganizátorek.

Bude pokračovat spolupráce s firmou Achilles?

Letošní rok, vzhledem ke známým okolnostem se termín srazu posunul až na září a dostal se do stejného termínu, jako Zámecké slavnostmi. Jinak tradiční termín konání je druhá květnová sobota, den před dnem matek. To proto, že původní motto setkání bylo neformální oslava dne matek. Bohužel, v tomto našem letošním posunutém termínu má oslavy i firma Achilles, a tak jsme se poprvé nemohli jejich oslav v Horní Polici, kde firma sídlí zúčastnit, ale příští rok se určitě zúčastníme a oni zase přijedou v květnu s historickými koly k nám do Mimoně.

Počítá se do budoucna s nějakými změnami, např. spolupořádáním souběžně se Zámeckými slavnostmi?

Další rok nepočítám se souběžným pořádáním srazu kočárků a Zámeckých slavností. Bylo to organizačně velmi náročné a díky Kultuře Mimoň, se to podařilo uskutečnit. Ale naši účast na Zámeckých slavnostech mají už teď přislíbenou.

Dokonce si myslím, že by nebylo špatné příští ročník přesunout právě do zámeckého parku. Ale to je jenom můj nápad, třeba se spanilou jízdou kolem Zámeckého rybníku? Umím si to představit.

- Lenka Špačková -