Je nám 18- konečně plnoletost

04.02.2022 10:05

Je nám 18- konečně plnoletost…

Kdože to slaví? Spolek historie Mimoňska.

4.2.2004 se sešli zakládajíci členové v tehdejší Vetešárně v bývalém Horním zámku ..Iniciátorem byl p.Hons Osvald , kterého přítomných 14 členů zvolilo za předsedu a pokladní Lenku Špačkovou. Navržený název -Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí byl přijat.V roce 2008  rezignoval p.Hons na funkci předsedy- potřeboval více času na bádání. Na jeho místo byla navržena Lenka Špačková a funkci pokladní převzala p.Blažena Suchomelová.

V roce 2014 se všechna „společenství“ v názvu rušila a tak spolek zažádal o změnu a zkrácení názvu na Spolek historie Mimoňska – toto bylo na Valné hromadě odsouhlaseno. V té době  také odchází i zakládající člen p.Hons.Spolek historie se schází první čtvrtek v měsíci- a za dobu trvání se vystřídalo několik míst  kde se naše schůzky konaly. V době pandemie jsme byli v kontaktu pouze emailem.

Pořádáme vycházky po Mimoní, přednášky ,vyjížďky do bývalého VVP, vydáváme kalendář, podíleli jsme se na vydání knih o Mimoni. Náši členové se věnují mimo jiné i průvodcovské činnosti –historik a znalec Mimoně ing.Šťastný Jiří  vycházkami po Mimoní, Dvořák Jaroslav nás zase seznamuje se svými znalostmi v oblasti zaniklých vesnic. Další člen vyčlenil ve svém Muzeu vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově prostor, kam se ukládají nalezené artefakty z bývalého VVP.Velice dobrou spolupráci máme s krajany a rodáky vystěhovanými do Německa. Navštívili jsme několikrát Ingolstadt, Bad Kissingen. Měli jsme možnost navštívit  v Salcburku hraběnku Hartigovou.Pořádáme tradiční akce - Jarní vycházka, Oslavy Horních vsí, Betlémské světlo a v poslední době i velikonoční a vánoční výstup na věž kostela Petra a Pavla v Mimoni se snažíme uskutečňovat.

Na loňské Valné hromadě bylo navrženo zvýšení členského příspěvku na 300kc/rok. / do té doby bylo 200kč/rok/ Funkci pokladní převzala p.Lenka Jůnová.

V současné době máme 32 členů .

Najdete nás na Facebooku-Spolek historie Mimoňska a  na www.historiemimone.cz kde je včasná aktualizace,

Všechny akce jsme schopni uskutečňovat zejména díky dotačnímu programu Města Mimoň a dalším příznivcům.

..A tak ti  mílý Spolku..přeji  k té plnoletosti hodně aktivních členů, zajímavé akce a hodně příznivců a podporovatelů.

Více ve fotogalerii :

historiemimone.rajce.idnes.cz/Je_nam_18-_konecne_plnoletost.../