Josefovská vycházka 2018

17.03.2018 18:23

Letošní, téměř jarní Josefovskou vycházku provázelo počasí, které nadcházející předjaří nepřipomínalo ani vzdáleně. Sníh a studený vítr jasně naznačovali, že zima ještě nekončí. Přesto se nás sešlo na jedenáct nejvěrnějších, dychtících po poodhalení roušky mimoňské historie. Pan Šťastný v roli průvodce opět nezklamal a svou precizní přípravu zhodnotil v zasvěcených výkladech o historii budovy Městského muzea, zajímavosti o soše na nádvoří u Městského muzea.
 
Druhé zastavení bylo kousek za muzeem u areálu firmy Compag, zajišťující technické služby pro město Mimoň. Povídání o tomto místě se vztahovalo k bývalé městské elektrárně, která byla v těchto místech provozována. Kompletní historii tohoto místa, včetně podrobností o bývalé městské elektrárně si můžete přečíst v našem článku.
 
Třetí zastavení bylo u znovu obnoveného pomníku padlých Mimoňáků v první světové válce, čtvrté zastavení bylo již po cestě na Letnou u dnes obnovených sklepů, naproti nimž byla budove celnice (není bez zajímavosti, že Mimoň byla Rakouska - Uherska hraničním městem mezi Sudety a českým vnitrozemím) a pak následovalo zastavení páté, již na samotné Letné. Zajímavá historie výstavby a názvu tohoto sídliště, školy, školní družiny a malého baráčku, který zde v prvopočátcích Letné sloužil jako armádní prodejna, známá pod názvem Arma pro zde ubytované letce (odtud název Letná), sloužící na nedalekém letišti v Hradčanech.
 
Další putování dospělo do sportovního areálu pod Letnou, dnešní hřiště TJ Jiskra Mimoň a pak zpět do bývalé Army na něco pro zahřátí, neb ledový vítr neustále připomínal, že zima je ještě tady. Následovalo zastavení u tenisových kurtů na Letné a v ulici Hraničářské, čímž byla náplň letošní Josefovské vycházky beze zbytku splněna.
 
Další vycházka příští rok již pravděpodobně nebude v březnu, ale až koncem dubna, což by mělo být za mnohem lepšího počasí. Přesto všechno patří velké poděkování všem zúčastněným, kteří s námi celou trasu prošli a samožřejmě panu Šťastnému za perfektní přípravu.
 
- SHM -
Fotografie z Josefovské vycházky: