Návštěva velvyslance Brazilské federativní republiky v Náhlově - kompletní článek a fotogalerie

29.08.2015 16:24

Ralsko – Náhlov – Kuřívody Návštěva pana velvyslance Brazilské federativní republiky Jeho Excelence pana George Monteira Praty v Náhlově, Ralsku a Kuřívodech zanechala nejen krásné dojmy, nevšední zážitky a naprosto bezprostřední a neformální setkání, ale přinesla i poselství, zájem a pro brazilské velvyslanectví v České republice, napsáno opravdu jen s malou troškou nadsázky, téměř hlavní budovu v naší zemi. Nikdo, ani ten nejoptimističtější optimista by si nepomyslel, že do tohoto zapomenutého koutu světa dorazí takové osobnosti na diplomatické úrovni. Stalo se a Náhlov s Ralskem se staly na jeden den středobodem zájmu brazilské diplomacie.

 

Oficiální návštěvou by se dalo bez nadsázky nazvat páteční zavítání velvyslance Brazilské federativní republiky, Jeho Excelence pana George Monteira Praty do Náhlova, odlehlého koutu na samém okraji Ralska, kde již delší dobu realizuje svůj projekt Muzea vystěhovalectví do Brazílie pan Ing. Petr Polakovič. Jeho zájem o emigraci do Brazílie vyústil v letošním roce do půlroční stáže v Brazílii, věnované právě tomuto tématu a hledáním kořenů potomků českých rodin.

Již dříve, v září roku 2012 zavítali do Náhlova brazilští studenti, což byl jeden z impulsů pro další rozvoj spolupráce Muzea vystěhovalectví do Brazílie s potencionálními brazilskými sponzory pro další fungování Muzea a letos se do Náhlova vypravil pan velvyslanec Brazilské federativní republiky
J. E. p. George Monteira Prata, aby si prohlédl Muzeum, Kuřívody a cestou přes bývalý vojenský prostor se zastavil u čerstvě instalovaného pomníčku v Palohlavech, věnovanému všem zničeným hřbitovům v dnes již bývalých vesnicích v tomto prostoru.

V Náhlově přednesl projev o budování Brazílie, tamním životě, vlastenectví, prohlédl si Náhlovskou naučnou stezku a navštívil místní kapličku. Za účasti starosty Ralska, pana Ing. Miloše Tity, starosty Mimoně pana Františka Kaisera, zástupce Libereckého kraje, náměstka hejtmana pana Josefa Jadrného, zástupců Vojenských lesů a statků, místních firem a dalších hostů ze Spolku historie Mimoňska probíhala živá diskuse, představily se Vojenské lesy a statky, místní firmy i jednotlivci, kteří se o historii tohoto regionu zajímají.

Krátká zastávka u palohlavského pomníčku nedaleko zničeného hřbitova se stručným výkladem, a pak cesta do Kuřívod, správního centra Města Ralska, kde jej provedl pan starosta Ralska Ing. Miloš Tita se zakončením prohlídky v pyrotechnickém muzeu. Bylo obdivuhodné sledovat opravdový a živý zájem pana velvyslance o dění nejen v tomto regionu, ale i ve Městě Ralsko.

Návštěva velvyslance Brazilské federativní Republiky, J. E. p. George Monteira Praty byla po všech stránkách vydařená a hlavně tímto o sobě dal region Ralska hodně vědět, což může být velikým přínosem a devizou do budoucna.

- Jaromír Mayer -

Odkaz na fotogalerii (autor fotografií p. Hanzl Mimoň)