Návštěva z Ingolstadtu

30.09.2017 12:19

Včerejší podzimní den byl krásný, slunečný, barevný a plný překvapení.
Měla jsem návštěvu - neohlášenou, nečekanou, překvapivou, ale velmi milou a příjemnou. U vrátek zazvonil starší pán s dámou, kteří se představili jako pan Erich Morák, bratr paní Zaschke z Ingolstadtu se svojí partnerkou Annou Fišerovou. Bylo to velké překvapení, tento pár jsem neznala, ale na první pohled jsem poznala, že si s nimi budu mít o čem povídat. Při přípravě kávy jsem zavolala i Blaženě Suchomelové, aby i ona poznala tuto báječnou dvojici.
Rodiny pana Zaschke a Rajchl jsou ty, které se dlouhá léta staraly o bezchybný chod muzea Mimoně v Ingolstadtu. A nejenom to, měli jsme možnost 4x Ingolstadt navštívit a oni se o nás vždy vzorně starali, ukázali nám všechny zajímavosti města, muzea, univerzitní školy, umožnili nám návštěvu automobilky Audi.
Při kávě a prohlížení starých pohlednic Mimoně  pan Morák vzpomínal na své dětství, kdy jezdil k babičce na prázdniny. Na pohlednicích poznal ulice ,u kina rodný dům babičky, který dnes vypadá úplně jinak. Na mimoňské koupaliště s ostrůvkem, převlékárnami a jak tenkrát, v tom roce 1945, vůbec nevnímal a neřešil politickou situaci. Vyprávěl o mnohdy nelehkém a nepříznivém žití.
My jsme jim naopak s Blážou Suchomelovou povídali o činnosti spolku, našich tradičních akcích a už jsme je také pozvali na Oslavy Horních vsí v Náhlově, které se budou konat 18. srpna 2018. Jsem ráda, že jsem měla možnost poznat tento pohodový pár, doufám, že toto setkání nebylo poslední.
Pozdravy z Ingoldstatu a rodiny Zaschke a Rajchl bereme jako poselství  se vzpomínkou na pana Rajchla, který už bohužel není mezi námi a víme, že přátelství mezi tamními rodáky a Spolkem historie Mimoňska bude nadále pokračovat.

V Mimoni 30.9 2017
Lenka Špačková