Ohlédnutí za setkáním rodáků v Bad Kissingenu

30.09.2016 23:38

V minulém roce jsme se díky náhodě a knížce Zaniklé vesnice seznámili s Kristou Kafkovou a ta nás dále seznámila s rodáky z Německa. A tak začalo naše přátelství, které by v nedávné době bylo nemyslitelné.
Letos jsme dostali pozvání na setkání rodáků Horních Vsí v Bad Kissingenu, konané ve dnech 2. - 4. 9., které se letos konalo po třiatřicáté.
Osádka ve složení Jana Havlíková, rodačka z Holiček, Petr Polakovič, ředitel Muzea vystěhovalectví do Brazílie, sídlem v Náhlově, Lenka Špačková, předsedkyně Spolku historie Mimoňska a spolehlivý řidič Jaromír Mayer, který se zhostil i funkce fotografa, jsme se vydali do 500km vzdáleného města. Hotel, kde jsme byli ubytovaní, se nacházel na konci města, u lesa, v klidné zóně, kam nedoléhal městský hluk. Uklidňující procházka po okolí, po Cestě poznání, kde bylo několik zastavení a úryvky z Bible, které se „zhmotnily“ do uměleckých děl, louka plná kvetoucích ocúnů, zajímavé místo s menhiry.
Perfektní organizace, pečlivě laděný program. Bylo dojemné sledovat radostná vítání těch starších, dříve narozených rodáků, kterým bylo kolem 80 let.
Příjemná atmosféra, bez stresů a napětí, každý se usmíval, až mi bylo trapné, že jim nemohu kvůli jazykové barieře říct, co cítím…
Povídání a vyprávění nebralo konce, obzvlášť v sobotu při večerní zábavě, kdy jsme se nenechali zahanbit a trio JH, PP a LŠ jsme zazpívali několik lidových písní. Také jsme zabodovali v kvízu a z 5 cen jsme dvě vyhráli.
Získali jsme nové poznatky, vědomosti, informace, vyslechli nové příběhy o rodinných klanech z Palohlav, Kuřívod, Jablonečku, které byly někdy tak podrobné, že jsme se v nich mnohdy ztráceli.
Kromě dobrého pocitu z přátelského setkání, vezeme domů pozdravy, vzkazy spolužákům, rodákům, sousedům a kamarádům z mládí.
Margit a Wernere, děkujeme za možnost zúčastnit se setkání, získat nové zkušenosti. Setkání bez jakékoliv zášti z minulosti, ba právě naopak. Upřímná radost ze shledání s kontaktem z domoviny, kde někteří nebyli i několik let.
V minulých letech při návštěvách v Ingolstadtu bylo přivítání stejně vstřícné a milé. Avšak nynější rozpory ve vedení nás velice mrzí. Jsou to vaše interní záležitosti, i u nás bylo cosi podobného, a my vám přejeme a věříme, že se vám to podaří vyřešit jako nám, abyste měli klid a pohodu pro vaši bohulibou a záslužnou činnost.
Rádi bychom se s vámi chtěli dále setkávat, prohlubovat vzájemná přátelství.
Děkujeme všem pořadatelům, víme z vlastních zkušeností, kolik dá práce toto uskutečnit a přejeme všem, se kterými jsme měli tu možnost se setkat, hodně zdraví a pohody.
Za Spolek historie Mimoňska a účastníky výletu zaznamenala Lenka Špačková www.historiemimone.cz
Facebook - Historie Mimoně
Spolek historie Mimoňska

Fotografie z akce