Oslavy Horních vsí

20.08.2017 17:26

Uběhl rok a opět jsme se sešli v Náhlově na oslavách Horních vsí 19. srpna, letos po deváté.
Předpověď počasí pro nás nebyla příznivá. Byly avizovány přeháňky a velké ochlazení, snad právě proto nepřijelo tolik lidí jako vloni. Pan farář zazvonil v kapličce a všichni jsme se vydali na mši. Příjemná chvíle k zamyšlení a rozjímání. Vzpomněli jsme na všechny, kteří již nemohou být s námi nebo kterým zdravotní stav nedovolil přijet. Po mši došlo na křest kalendáře města Mimoně ve starých pohlednicích. Následně pak k přestřižení pásky u obnovené cesty k Těšňovu, k Božím mukám. Další zastavení bylo na rozcestí před muzeem, kde byla pokřtěna nová informační tabule, která vybízí k prohlédnutí pamětihodností Náhlova. Teď již v Náhlově nikdo nezabloudí. Na tak malou obec je tam mnoho zajímavých věcí k vidění a právě na ně nová tabule upozorňuje. Za významné finanční pomoci města Ralska se realizace ujal Spolek historie Mimoňska a desku velmi zdařile vyrobil pan Radovan Kříž. Starosta Ralska Ing. Tita desku pokřtil a pronesl slova uznání k našemu spolku. Mezitím již hrálo Řehečské kvarteto, které nás již po několikáté poctilo svou přítomností a pokaždé navodí tu správnou náladu. Následovala procházka naučnou stezkou k pomníku, kde opět kvarteto excelovalo. Nádhera.
Po tradičním guláši, který byl připraven k obědu, následovaly přednášky. Pozdrav od rodáků Margit a Wernera přečetla paní Jana Havlíková a tím začalo vyprávění a vzpomínání rodáků na významné občany z oblasti Horních vsí.
K prodeji byly upomínkové předměty, knihy, kalendáře, CD. Na připravených rautových stolech voněly koláče, buchty, sekaná i klobásy na grilu. Výběr byl velmi rozmanitý.
Vzhledem k menšímu počtu návštěvníků, byly letošní Oslavy v komornějším duchu, kdy byla možnost si více popovídat a zazpívat s Řehečským Kvartetem. Dokonce si i zatančit. Díky obětavosti několika členek spolku se oslavy opět povedly.
Do konce roku ještě uskutečníme „vycházku“ do bývalého VVP, zúčastníme se oslav v Minimuseu v Horní Polici, uspořádáme přednášku v Mimoňském muzeu a na závěr čeká Betlémské světlo, jako každoročně. Jistě to bude opět hezké setkání lidí v čase předvánočním, kdy v kapličce budeme moci rozjímat o životě a zbytečnostech, které nás zdržují od žití v klidu a pohodě.
Zveme vás. Datum bude včas oznámeno na www.historiemimone.cz.
Jaroslav Dvořák a Lenka Špačková

 

Fotogalerie Českolipský deník