Podstávky, Land art a dobré pivo

29.05.2016 21:52

    Víkend 28. a 29. května byl opravdu nabitý. Naplánováno bylo hned několik akcí -Podstávkové domky v Merbolticích, zastávka v Jezvé, kde mělo dojít ke křtu piva, a pak akce Geoparku v Jablonečku, tady měl mimo jiné přednášet náš člen, Jaroslav Dvořák, o zaniklých vesnicích a odpovídat na případné dotazy.

    Na podstávkové domky do Merboltic jsme se těšili, počasí po bouřlivé noci bylo nádherně slunečné. Prohlídka začala v 10 hodin a SHM zastupovalo 5 lidí.

Výstavka zajímavých artefaktů z doby dávno minulé hned v prvním domku č. 22 nás inspirovala k tomu,  abychom něco podobného vytvořili při Oslavách Horních vsí. V domku č. 14 jsme po revizi konstatovali, že po letech, co na podstávkové domy jezdíme, konečně už není vidět skrze trámy a je vidět kus práce za majitelem. V domku 23 jako vždy napečeno a milé přivítání. Cestou na kozí farmu jsme si poslechli zvonění zvonů. Na zvonici jsou 3 zvony a ti, co tahali za lana, byli perfektně sehraní. Na kozí farmě se konal mini jarmark, v kavárně kafíčko s čerstvě nadojeným mlékem… v nabídce chléb se škvarkami, tvarohovou pomazánkou, napečené sladkosti.

    Nemohli jsme se déle zdržet, protože jsme v Jezvé slíbili účast a taky ukázku dvou starých kočárků. Akce tam začínala ve 14 hodin a mužská část se těšila na ochutnávku piva k té příležitosti speciálně uvařeného, a které neslo název Jezvecký Hasičák 11. V Jezvé nás přivítal organizátor pan Petr Fletcher, zahlédli jsme flašinetáře, dámy i pány v dobových oblecích. Mužskou část zaujala výstavka historických velocipedů a motocyklů vyráběných firmou Achilles a Schneider v Horní Polici a s majitelem Mini muzea Achilles Radkem Dolečkem domluvili podobnou výstavu do Náhlova při OHV. Naše kočárky se líbily, budily pozornost a hosté v Jezvé fotili. Nabídka na občerstvení také pestrá - klobásy, grilovaná vepřová kýta… k pití alko i nealko, ale křtu jsme se nedočkali a po hodině jsme museli odjet podpořit Jardu do Jablonečku, a také se podívat, případně přiučit něčemu novému, abychom ještě lépe zvládli naše Oslavy Horních vsí.

Do Jablonečku jsme přijeli v 16 hod. Přítomných bylo tak akorát, v německé škole, kde měl Jarda přednášet, byl náš poutač - banner a nově pořízené reklamní áčko, přivezli jsme knížky Ralsko v pohlednicích, tiskoviny, mapku prostoru a zaniklých hřbitovů, pohlednice, letecké snímky... i ty staré kočárky jsme zaparkovali před školou, napečeno jako vždy, připraveni jsme byli, avšak k přednášce nedošlo z časových důvodů. Posun programu byl dán velkou bouřkou a Jarda měl další program v Mnichově Hradišti, který musel dodržet. Takže po prohlídce zajímavého land - artového umění jsme také po hodině odjeli domů.

 

 

 

 

- Lenka Špačková SHM -