Poznáváme Horní Krupou, Krupský dvůr a Židlov

12.06.2013 20:18

Další z vycházek do zaniklých obcí Ralska, kterou uspořádalo v sobotu 8. června 2013 Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí si nenechalo ujít 18 zájemců. Sraz byl v Kuřívodech a díky vstřícnosti starosty jsme útočiště pro úvodní informace našli v moderních prostorách  místního centra, bývalé fary. Nejdříve jsme se do dnes neexistujících obcí přenesli prostřednictvím historických fotografií, map a vyprávění pana Dvořáka. Posléze jsme se pod jeho vedením vypravili přímo do terénu. První zastávkou byla Horní Krupá, zasvěceně nás provedl pan Dittrich, jehož předci zde žili. Vzrostlé jasany dodnes stojí u vchodu do bývalého hřbitova. Další stromy, zejména lípy, na něž si pamětníci vzpomínají, napomáhají orientaci. Vzpomenuto bylo také na rodáka z Horní Krupé, je jím doktor Benjamín Čumpelík (1845 – 1909), významná osobnost české psychiatrie.

Druhé zastavení bylo u odbočky na Krupský dvůr, nedaleko bývalého mlýna. Právě odtud startovaly závody trakařů do vrchu, které se konaly dvakrát ročně. Chasníci museli na trakaři do kopce vyvézt dítě starší 12ti let, vítěz obdržel obvykle pytel mouky, jednou dokonce i sele.

Poslední zastávka byla věnována obci Židlov, dlouhé vesnici ležící podél silnice, stálo zde 88 domů, velké hospodářské usedlosti, škola. Obec žila bohatým kulturním životem. Vodu zajišťovaly dvě veřejné studny. Jedna ze 4 hospod nesla poetický název Zlaté ranní slunce - a ten přesně i naše sobotní slunečné dopoledne s okolní krajinou plnou žlutě kvetoucích janovců vystihoval.

- Milada Heráková -