Předvánoční posezení

17.12.2016 12:49

Poslední schůzka Spolku historie Mimoňska bývá ve svátečním duchu a také každý rok jiná. Letos jsme se domluvili s vedením Klubu seniorů, že s nimi naši schůzku spojíme. Program byl, vzhledem k blížícím se svátkům, téměř jasný. Promítání dokumentu pana Pípala, zpívání koled, ochutnávka cukroví, posezení, rozjímaní.
Rozhodli jsme se, že využijeme sbírku kočárků Lenky Špačkové a uděláme v klubu improvizovanou týdenní výstavu. Kočárků nesmělo být hodně, protože místnost se využívá i pro jiné účely, například cvičení, a kočárky by překážely. Počet 5 hlubokých, 5 sedaček byl shledán jako optimální. Kočáry z roku 1930, 1940, 1950 i 1960 jsme museli připravit na cestu a přepravit do Klubu seniorů. Každý hluboký kočárek má matraci, miminko, které musí být v zavinovačce. Nesmí chybět dudlík, chrastítko a na kočáru slída, kdyby náhodou pršelo. Panenky v sedačce, retro deky a pláštěnky. Utáhnout kolečka a blatníčky bylo nezbytné. Deset dospělých dobrovolnic s malou Kačenkou jsme se vydaly na cestu, nazvaly jsme ji Spanilou jízdou .A fotilo se, ať už jednotlivci nebo skupina. Také fotka s Mgr.Vojtou Zadákem, jako garantem zdravé populace, nesměla chybět. Užili jsme si to všichni - my, které jsme kočáry vezly i ti, kteří nás potkali, ať už v autech nebo cestou od školy Mírová přes ul.Mírovou, náměstí a přes most do Klubu seniorů. Úsměvy a nahlížení do kočárků… Bylo to milé a my se rády chlubily.
Celý den bylo ošklivé počasí, pršelo a foukal vítr. Když jsme jely naši „spanilou“ jízdu, nekápla ani kapička. Je možné, že podobnou výstavu uskutečníme na delší dobu. Možná by bylo hezké ji nazvat: A v čem jste se vozili Vy?? a doplnit ji případnými vašimi fotografiemi.
Spolek historie Mimoňska přeje úspěšný celý rok 2017