Střípky z Valné hromady

12.04.2017 11:10

Spolek historie Mimoňska se každý rok v dubnu schází na Valné hromadě, kde se bilancuje uplynulé období a plánuje činnost na období následující. Letošní dubnová Valná hromada přinesla souhrn akcí z minulého období, mezi akce, které budou následovat v nejbližších termínech se řadí znovu po delší přestávce obnovené vycházky do zaniklých vesnic v bývalém VVP Ralsko, květnová Svatodušní vycházka se posunula až na konec května a bude o obci, resp. části obce Ralsko, o Borečku, v červnu nás čeká velice zajímavá výstava historických kočárků, včetně veškerého historického příslušenství a vybavení. Pokud máte doma cokoliv, co se retro výbaviček, kočárků, ale i fotografií se svými prvními kočárky týče, neváhejte kontaktovat paní Lenku Špačkovou, mile rádi takovéto artefakty na výstavě uvítáme.

Těsně před touto "kočárkovou výstavou" nás čeká ještě jedna červnová vycházka a během prázdnin, jako vždy, se můžeme těšit na srpnový zlatý hřeb naší spolkové činnosti, na Oslavy Horních vsí, které pořádáme ve spolupráci se Sdružením Náhlov v oblasti Ralska.

V září proběhne v Náhlově přednáška a pak už budou následovat další tradiční předvánoční a vánoční akce, jako Betlémské světlo, či Předvánoční posezení, pravidelně pořádané v Náhlově, v Muzeu vystěhovalectví do Brazílie, které se již stalo naším odloučeným, či vysunutým, chcete-li, pracovištěm.

Mezi tím vším samozřejmě proběhnou akce, které náš Spolek sice nepořádá, ale jsou velice zajímavé a berte je od nás, jako tip na dobrý výlet za poznáním, či zábavou.

Jsou to podstávkové domy v Merbolticích, což je velice zajímavá ukázka domků, které dlouhou dobu dokreslovaly ráz naší krajiny a nyní již z ní pomalu mizí. Akce se koná pravidelně každý rok v květnu, více o ní se můžete dozvědět zde, na těchto stránkách.

Další, neméně významnou akcí začíná být Landartový festival v jedné ze zaniklých vesnic v bývalém VVP Ralsko Jablonečku, který pořádá Geopark Ralsko a jehož druhý ročník se uskuteční letos v květnu. Na stránkách Geoparku Ralsko můžete zároveň sledovat aktuální dění k této, či jiných akcí Geoparku.

Zápis z Valné hromady za rok 2017 zde

- SHM -

 Fotografie z Valné hromady Spolku historie Mimoňska: