Vycházka 31.5.2014

28.07.2014 09:39

Vycházka 31.5.2014.

 
V sobotu 31.5. jsme se poprvé v letošním roce šli projít po zaniklých vesnicích. Sešli jsme se v Náhlově v 10 hodin a překvapeně  hleděli na novou fasádu Muzea vystěhovalectví, které je pro náš spolek zázemím k naším akcím. Již neopadávala  omítka, mohl spadnout z lešení jedině zedník dodělávající omítku. 
Poseděli jsme,  dali si již tradičně pravou brazilskou kávu,něco sladkého k tomu  a vyjeli k vesnicím. První byla Černá Novina, pak Česká – Dolní Novina a pak Zábělce a Krba. Celou sobotní vycházku nás provázeli manželé Laurynovi. Od nich jsme slyšeli zasvěcené vyprávění o všech těchto vesnicích do takových podrobností, jaké jsme nikdy za dlouhá léta, po která se o vesnice zajímáme, neslyšeli. Dolní Novinu nám paní Laurynová představila i na fotografiích které má po svých předcích. Vyprávění  pana Lauryna o Černé Novině, osadách Zábělce a Krba bylo úžasné. Nezbývá než manželům poděkovat. Děkujeme, děkujeme!!!  
V sobotu rozhodně nikdo nelitoval, že se zúčastnil. Všichni se rozjížděli spokojeni, překvapeni a plni dojmů z opravdu velmi zajímavé vycházky. 
 
- J.Dvořák -