Zajímavý článek naší předsedkyně Lenky Špačkové o tom, jak si dokážeme (nedokážeme) připomenout historii našeho města

24.09.2014 12:18

A opět to muzeum…
Jsem členkou, tedy teď už mohu psát v minulém čase, Kulturní komise (KS), a jak se v Mimoni nic neutají, tak se na mě obrátilo pár odvážlivců, kteří si myslí, že KS je všemocná. Teď to vím - není. Nicméně jsem názory těch lidí velice ráda na komisi sdělovala. Nejvíc otázek bylo na dům vedle Skautského domu, co s ním budeme dělat? Padá omítka! Pohybují se tam děti! Není to bezpečné... Jak je vidět, nedělá se nic. Prostě jsme to jen mohli připomínkovat.
Další otázky, a to opravdu z kultury, byly na Mimoňské muzeum. Muzeum máme opravdu krásné, ale prý chybí jakékoliv artefakty z historie Mimoně. No, není to úplná absence artefaktů, něco tam přece jen je. Výstavy, přednášky, pokud mohu hodnotit já sama, tak jsou opravdu na úrovni. Na téma historie byla vyvolaná schůzka a já, za to, že jsem si dovolila přednést názor, jsem byla pozvaná na schůzku do muzea, kde se sešli 3zástupci z Vlastivědného muzea v České Lípě, ing. Jakešová a starosta Kaiser. Myslím, že jen pan Škubal, který byl účastníkem, pochopil, že to není jen můj názor a nenechal mě ukamenovat. Dozvěděla jsem se, jaký je rozdíl mezi stálou a krátkodobou výstavou.Všichni se podivovali, co vlastně ti Mimoňáci chtějí??? Na rovinu mi bylo řečeno ředitelem Vitáčkem, že tomu nerozumím. Ano, nerozumím, protože nechápu, proč je od otevření muzea dominantní expozice vycpaného ptactva? To, že nejsou prostory na uskladnění exponátů?? Opravdu nejsem v tomto směru odborník. Z té schůzky jsem měla trapný pocit a opravdu mě neuspokojila, nevysvětlilo se tady vlastně nic. A tak jsem průběh schůzky sdělila těm, kteří se mě ptali. Jestli byli spokojeni oni, nevím.
A už jste se byli podívat na výstavě 120. výročí školy Mírová? A jak se Vám líbí? Já od toho, upřímně, očekávala víc. V čem to je, že ač byla výstava inzerována v Mimoňském Zpravodaji, málokdo donesl školní fotografie. A víte, že to byla první střední škola v Mimoni? Já osobně bych raději zavzpomínala nad fotkami z té doby, kdy jsem tam chodila, než nad obrázky dětí z dnešní doby. A proč tam například chybí jména učitelů? Ředitelů? Oslava 120 let je přeci jen jednou. Nebo, proč na vernisáži, které jsem se zúčastnila, nebylo více učitelů? Věděli to? A zástupci ostatních škol? Neměli snad zájem? Tím myslím Gymnázium, a školu na Sídl. pod Ralskem, ZUŠku? Se třemi učiteli z těchto škol jsem mluvila, nevěděli o tom a podivovali se, vždyť na ně určitě kontakt je. A také by se rádi setkali s bývalými kolegy. Tuto výstavu zřejmě pořádá škola a prostory jsou jen pronajaté - na krátkodobou výstavu.
 
- Lenka Špačková -