Zaniklé vesnice Horní Krupá a Krupský dvůr

14.10.2017 19:30

V sobotu 14. 10. jsme uskutečnili vycházku do zaniklých vesnic Ralska. Tentokrát jsme se vydali do Horní Krupé a Krupského dvora. Počasí nám přálo, byl krásný den. Zastavili jsme se u bývalého mlýna a po krátké debatě se na 20 zájemců o historii vydalo do kopce na Krupský dvůr. Cesta lesem do kopce byla výborná na rozdýchání, konečně jsem využil plnou kapacitu plic. Nahoře u památné lípy jsme promlouvali o historii dvora, dozvěděli jsme se nové skutečnosti. Třeba to, že se zde narodil psychiatr Benjamín Čumpelík, zakladatel psychiatrie a iniciátor zřízení psychiatrické léčebny v Kosmonosích, a který poprvé popsal delirium tremens.  Nakonec fotografování a vydali se zkratkou dolů k mlýnu. Stále bylo o čem mluvit. Historie je nekonečná.
Za vraty obory jsme zastavili v místech bývalého statku Dittrichových. Pan Dittrich nám vyprávěl o svých předcích, o Horní Krupé. Zašli jsme do míst bývalého hřbitova, kde leží předci pana Dittricha. Hřbitov již není, nikdo by nepoznal, kde byl. 
Nakonec rozloučení s konstatováním, že to byla procházka velmi hezká. A teď se již těšíme na vycházku další, o které vás budeme včas informovat.
 
- J. D. -