Oslavy Horních Vsí - Náhlov 2014

01.10.2014 23:05

 Oslavy Horních vsí

 
V sobotu proběhl již 6. ročník oslav Horních vsí v Náhlově. Po loňské oslavě, která byla narušena jiným církevním obřadem, jsme si dali na přípravě letošní záležet. Několikrát se sešel přípravný výbor v Náhlově,  aby doladil program oslav. Jak bylo vidět, pečlivá příprava se vyplatila.
Počáteční obavy, že mnoho lidí kvůli špatnému počasí nepřijde, se nenaplnily a ve chvíli, kdy jsme měli jít na mši do kapličky, přestalo pršet a vysvitlo sluníčko. A tak to vydrželo po celou dobu programu, který byl venku. Snad nás má Pán Bůh rád.
Oslavy zahájila před Muzeem vystěhovalectví předsedkyně Spolku historie Mimoně Lenka Špačková. Zazpívali přátelé z Osečné - pěvecký sbor Canzonetta. Potom jsme se vydali do kapličky na slavnostní mši, kterou sloužil Mimoňský farář Horniák, kterou opět doprovázel zpěv. Cestou od kapličky bylo zastavení u pomníku padlých v první válce, kde promluvil pan senátor Kapoun společně se starosty Mimoně a Ralska a položili věnec. Odtud již tradičně vedla cesta naučnou cestou přes můstek k pomníku, kde bylo zastavení a několik vět pana faráře, opět zaznělo několik písní v podání úžasného sboru Canzonetta a poděkování za přízeň starostům Mimoně a Ralska.  
Další program byl již v muzeu, kde proběhla prezentace přítomných spolků, vydavatele knížky o zaniklých vesnicích v bývalém VVP v pohlednicích. Křest této knihy proběhne v podzimních měsících v Náhlově. Další, neméně zajímavá kniha, kterou vydává město Ralsko, bude již v září na trhu a bude také o zaniklých obcí. Zástupce Ministerstva obrany, slečna Kamila Tichá, poutavě vyprávěla o  legionářích, slečna Mrázová za Geopark Ralsko, Sdružení rodáků a přátel kraje K. Světlé, pár hřejivých slov pronesly i naše věrné příznivkyně ze Spolku paní a dívek z Liberce a další. Nejstaršími účastníky byli rodáci, kteří přijeli z Jičína. Všichni, kteří účast kvůli počasí vzdali, udělali chybu. Oslavy byly povedené, zajímavé, příjemné. Líbily se i našim dlouholetým přátelům z Německa.
Byly příjemné hlavně proto, že se o to zasloužilo několik lidí. Poděkování patří organizátorům oslav Lence Špačkové, Blaženě Suchomelové, Petru Polakovičovi a jeho příznivcům z Náhlova, zpěvákům z Osečné, starostům Mimoně a Ralska, ženám v kuchyni, paní Dáše za barem, panu Ing. Bičíkovi z Turnova za zapůjčení ozvučení, panu Tomkovi za skvělou obsluhu techniky a všem, kteří přinesli koláče a dobroty, ale i těm, kteří dorazili, protože bez vás by to nebylo ono. Omlouvám se, pokud jsem na někoho zapomněl, ale vždyť jsme to dělali pro hezký pocit z krásného dne a ne pro děkování.  A že zde není přesný popis celého dne? Ti co byli přítomni to zažili, a ti co nepřišli, musí příště přijít a vidět vše na vlastní oči, protože každý ročník je jiný.
Na konec vás chceme pozvat na další akce, které budou předem prezentovány na našich stránkách, a hlavně na prosincové Betlémské světlo.
 
 
- Jaroslav Dvořák Mnichovo Hradiště -
 

FOTOGALERIE Z OSLAV HORNÍCH VSÍ 2014