Vycházky po zaniklých obcích

12.05.2013 16:02

 


Vycházky po zaniklých obcích v Ralsku

 

Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí pokračuje v pořádání vycházek do zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Šestá z této řady a první v letošním roce se uskutečnila v neděli 7. dubna 2013.

Tentokrát byly na programu obce Holičky a Náhlov. V Náhlově byl v 10 hodin sraz a v budově muzea nejdříve proběhla prezentace obrázků s vyprávěním o životě v Holičkách paní Jany Havlíkové, která více než 40 účastníků následně přímo v terénu zaniklou obcí provedla. Navštívili jsme hřbitov, dozvěděli jsme se, kde stála kaplička, hostince, škola, kovárna. Vrátili jsme se do Náhlova na malé občerstvení a při něm se vyprávění o této obci ujal Ing. Polakovič. Spolu s několika bývalými usedlíky vzpomínali na sportování v Náhlově – hrál se zde ping-pong, v zimě se sáňkovalo, lyžovalo. V létě se sbírali borůvky a houby – na vlastní oči jich viděl plný valník. Vzácný dokument přinesl pan Mráz: plakát z roku 1934, kterým zve náhlovský Sokol na tělocvičnou akademii s taneční zábavou. Při vycházce Náhlovem jsme pak zašli také k domu, kde kdysi fungovalo malé kino a prohlédli jsme si interiér opravené kaple.

Jako střípky se skládají dohromady vzpomínky, dokumenty a postupně znovu vyvstává obraz života v těchto místech. Nenechte si ujít příležitost zúčastnit se dalších akcí, pro informace zajděte na www.historiemimone.cz.  

- Milada Heráková -