Zaniklé obce 15.09.12

17.09.2012 16:50

 

Pozvánka Společenství historie Mimoně,Ralska a okolí na sobotu 15.září  nás zavedla  do bývalého VVP,  do vesnic Kracmanov, Okna, Palohlavy.

Začalo se již tradičně v Muzeu vystěhovalectví  v Náhlově.

Úderem 9 hodiny nás pan Tomek seznámil s  plánem trasy a promítnul dataprojektorem místa, kam se podíváme. Pod vedením pana Dvořáka jsme se  v počtu 17 lidí vydali, za krásného počasí,  vstříc naučné výpravě.

První zastávka byla v Kracmanově. Pan Dvořák, jeho šanony s obrázky-doplňováno rodáky a pamětníky-p.Eichlerem,Kirschnerem.

Další zastávka v Oknech a další vyprávění a vzpomínání na jejich dětství, kudy chodili do školy, kde stála škola, kde byl rybník, kde silnice...Pro všechny  přítomné bylo  překvapením staré okno pověšené na velikém stromě a na skle okna namalovaná kaplička a tento nápis:

Podívejte se, co vidíte? Na rozježděné pláni, která zde zbyla po tankové střelnici, stávala vesnice. Školu z r.1889 dnes připomínají jen 2 javory. Před první světovou válkou se v Oknech a v blízké osadě „Dolní Okna“vařila smůla.

Další zastávka byla v Palohlavech. Do „středu“ obce jsme museli dojít kousek pěšky, cesta už totiž dávno neslouží svým účelům. I tam na nás čekalo překvapení - na stromu visela na plocho uříznutá kulatina ve tvaru hlavy a na ní tento nápis: 

„Vypráví se, že zde stávalo popraviště. Kat si při jedné z poprav počínal tak nešikovně, že nebožákovi uťal pouze polovinu hlavy /Palo hlavy/. V obci bývala také kaple sv. Prokopa, škola, hostinec, dokonce i hasičský sbor. Systémy rybníků a vodovodem byla přiváděna voda....“

Nevím, kdo je autorem, kdo si dal tu práci,byl tam podpis- Přírodní škola 2012 ale je to milé, vtipné, poučné a doufám, že to tam dlouho vydrží.

V Palohlavech jsme také našli, objevili zbořený pomník, ten jsme ale zase pečlivě zahrnuli, aby jsme ho uchránili před novodobými zlatokopy. Jen jsme znovu přispěli do sbírky soukromého muzea panu Dvořákovi, když jsme mu předali nález - zkorodovaný hák na okap ze stavení, které již dávno nestojí. Také jsme ochutnali ovoce, stromy obalené, neošetřované a přesto chutné hrušky, jablka, švestky.

Z Palohlav směr Dědkův odpočinek, prohlídka míst, kde byl dříve hřbitov a po něm jako memento zbylo jen pár náhrobků a krásná stará lipová alej do Palohlav.

Zpáteční cesta do Náhlova, kde jsme ještě při pití pravé Brazilské kávy, při  pojídání  borůvkových koláčů,  porovnávali staré pohlednice, mapy a plánovali další akci.

Jsem moc ráda, že se dnešního výletu zúčastnili pánové Eichler, Kirschner, Schwarz - místní rodáci a pamětníci, kteří dnes žijí v Mimoni a  kteří nás všechny obohatili svými vzpomínkami.

Děkuji pánům Dvořákovi a Tomkovi za bezchybně připravenou přednášku a výlet.

Více o našic akcích na https://www.historiemimone.cz/

ODKAZ NA NĚKOLIK FOTOGRAFIÍ Z AKCE

Lenka Špačková